Nuchter genieten van het festivalseizoen

Het festivalseizoen is voor veel mensen een spannende tijd van het jaar. Maar het kan ook een moeilijke tijd zijn voor mensen die herstellen van een alcoholverslaving. Het kan voelen alsof iedereen om je heen geniet van drankjes en een goede tijd heeft, terwijl jij worstelt om nuchter te blijven. Er zijn echter manieren om het festivalseizoen door te komen zonder je nuchterheid in gevaar te brengen. Laten we eens kijken naar enkele tips om op het juiste spoor te blijven tijdens deze feestdagen!

Kalmeer jezelf met zelfzorg

Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen tijdens het festivalseizoen, vooral als het je eerste jaar als nuchter persoon is. Richt je op zelfzorgactiviteiten die stress en angst kunnen helpen verminderen, zoals een wandeling maken of tijd doorbrengen in de natuur, naar muziek luisteren of in een dagboek schrijven. Het beoefenen van mindfulness kan ook helpen; haal diep adem en concentreer je op het huidige moment in plaats van je zorgen te maken over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Creëer een steunsysteem

Een ondersteunend systeem is essentieel om nuchter te blijven tijdens het festivalseizoen. Omring jezelf met mensen die de moeilijkheden van verslaving begrijpen en die je aanmoediging en steun zullen bieden wanneer dat nodig is. Zoek contact met vrienden en familieleden die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt en richt een verantwoordingsgroep op, zodat je elkaar kunt aanspreken op het naleven van je nuchterheidsdoelen. Je kunt zelfs overwegen om gedurende het seizoen bijeenkomsten of therapiesessies bij te wonen. Overweeg bijvoorbeeld een organisatie als Connection SGGZ te vragen om hulp. Zij hebben de juiste middelen om je te helpen met je tegenslagen en het behalen van je doelen.

Plan vooruit

Het is belangrijk om vooruit te plannen op mogelijke triggers of situaties die zich kunnen voordoen tijdens het festivalseizoen, zoals drank aangeboden krijgen door vrienden of getuige zijn van overmatig drinken van anderen. Maak een plan hoe je met dit soort situaties omgaat voordat ze zich voordoen, zodat je je niet onvoorbereid of overweldigd voelt wanneer je met deze scenario’s wordt geconfronteerd. Praat openlijk met je vrienden over je doelen, zodat ze begrijpen waarom je niet samen met hen alcohol gaat drinken op festivals of evenementen tijdens het seizoen.

Conclusie

Festivalseizoen hoeft niet stressvol te zijn als je je inzet om nuchter te blijven! Door zelfzorgactiviteiten te ondernemen, een sterk ondersteuningssysteem te creëren en vooruit te plannen, is het mogelijk om van het festivalseizoen te genieten zonder je nuchterheidsdoelen in gevaar te brengen. Houd deze tips in gedachten als het festivalseizoen nadert, zodat je op koers kunt blijven met je herstel en onderweg positieve herinneringen kunt maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *